Ofta när man ska förklara SEO görs en liten sammanfattning med tre grundpelare, eller tre steg, som behövs för att göra en effektiv och fungerade SEO. Du som kikat runt lite på siten kommer att känna igen stegen: sökordsanalys, on page-optimering och linkbuilding. Inom branschen är det väldigt vanligt att man använder de engelska orden för varje steg, eller blandar svenska och engelska som vi har gjort. Oroa dig inte om du inte förstår begreppen direkt, det är det inte alla som gör. I detta inlägg djupdyker vi i ett steg av processen – nämligen on page-optimeringen – försöker bena ut begreppen och bjuder på några användbara tips. De andra två stegen kommer också att förklaras grundligare i egna artiklar i sinom tid, håll gärna koll på sidan för att inte missa några uppdateringar.
On page-optimering innebär, ungefär som det låter, att man optimerar det som finns på ens webbsida för sökmotorerna, men även för kunderna. Nyckeln är att skapa så relevant innehåll som möjligt, samt hålla innehållet uppdaterat. Och vad menas då med relevant innehåll? Det enda Googles algoritmer indexerar just nu är text (med ett litet undantag som vi snart förklarar), både den text som syns på webbsidan och meta-information såsom webbsidans titel och metabeskrivningar. Så texten på din webbplats måste vara relevant för både kunder och sökmotorer. Detta innebär att du måste göra en gedigen sökordsanalys innan du börjar med din on page-optimering. Detta för att du ska veta vilka sökord du vill satsa på och har en chans att knipa topplaceringar med. Sökorden du bestämmer dig för måste vara relevanta både för din verksamhet, dina kunder och sökmotorerna. Exempelvis kanske du säljer barnkläder och upptäcker att ordet barnskor är enkelt att knipa topplaceringar med eftersom det är många som söker på det men konkurrensen är låg. Det är då lockande att optimera för sökordet barnskor, men då gäller det även att du säljer barnskor och helst har ett visst urval av dessa så att sökordet även är relevant för dina kunder. Men mer om detta i artikeln om sökordsanalys.
När du väl bestämt vilka sökord du ska använda och noga avvägt relevansen kan du påbörja din on page-optimering. Det finns några grundläggande tips som är lätta att följa och rekommenderas för alla företag:
- Titeln för din webbsida ska innehålla sökordet. Om du har flera bra sökord kan titeln för olika sidor på din webbplats innehålla olika sökord. Vi tar exemplet med barnkläder och barnskor igen. Om du säljer bägge kan du ha sökordet barnskor i titeln på den sida på din webbplats som visar alla barnskor du säljer och då givetvis barnkläder på sidan som visar de kläder du erbjuder. Tänk på att titeln inte ska vara mer än 64 tecken lång.
- På varje sida ska det finnas en h1 (det vill säga en rubrik av högsta rankningen) som även den ska innehålla sökordet för sidan.
- Sidans innehåll ska vara unikt och relevant. Kopiera inte ens av dig själv utan skriv unikt innehåll för varje sida på din webbplats.
- Sökordet ska förekomma i brödtexten, och brödtexten får gärna handla om sökordet.
- Metabeskrivningen för sidan ska likaså vara unik och innehåll ett eller flera av sökorden. Tänk på att den dock ska vara max 156 tecken lång.
- Här kommer undantaget vi nämnde tidigare. Varje bild på din webbsida bör ha en alt-tagg i koden. Alt taggen är som en ”beskrivning” av bilden i text. Dessa används generellt av två skäl, för att göra webbsidan tillgänglig för exempelvis synskadade som besöker webbsidan med hjälp av en apparat som läser upp webbsidans innehåll och ifall bilden av något skäl inte skulle laddas ner – då syns ändå alt-texten och man missar inget innehåll. Men alt-taggarna indexeras även av sökmotorerna så sökordet bör förekomma i alt-taggar.
- Uppdatera gärna innehållet på webbsidan då och då. Skriv om brödtexterna exempelvis, men se till så de fortfarande handlar om – och innehåller – sökordet.
Dessa rekommendationer är ingen garanti för att din webbsida kommer knipa toppositioner hos sökmotorerna, men du har byggt en bra och stabil grund för SEO som du enkelt kan bygga vidare på och utveckla i ett senare skede, och i många fall kommer du väldigt långt på bara dessa steg.